Aquest blog vol ser un espai de difusió d' activitats, bibliografia, artícles, recursos i demès informacions sobre l'acompanyament terapèutic, la salut mental i la discapacitat intel·lectual, entre d'altres. Esteu convidats a participar-hi amb els vostres comentaris i suggeriments. Gràcies per la visita.
Marisa Pugès

3/9/13

Clínica psicoanalítica i cinema a iPsi. Donde viven los monstruos (Maurice Sendak)



Els dimecres d'iPsi
CLÍNICA PSICOANALÍTICA I CINEMA
Activitat gratuïta

Aquest espai iniciat el curs passat continua enguany amb una periodicitat mensual, els 3rs dimecres de 20.15h a 22.15h.

En cadascuna de les sessions la presentació de la pel·lícula per part dun/a psicoanalista obre el debat posterior entre els participants al voltant dels eixos clínics proposats,
Coordinació: Montserrat Canal i Joan Pijuan.


Maurice-Sendak-portada
Imatge de la portada extreta del blog: Trazos de Tinta



Propera sessió:

18 de setembre de 2013. Film ”Allà on viuen els monstres" (2009) de Spike Jonze. T.O.: “Where the wild things are” USA-Austràlia. A càrrec de Joan Pijuan, psicòleg especialista en psicologia clínica, psicoanalista.

Guió: Spike Jonze i Dave Eggers, segons el llibre de Maurice Sendak Allà on viuen els monstres. Ed. Ooooooo. 2000.

La creació i l’ús d’espais d’elaboració en psicoteràpia amb nens.

Allà on viuen els monstres és el relat de l’aventura d’en Max, un nen que en plena latència ens mostra la seva conflictiva a la manera dels contes infantils clàssics de transmissió oral.  Bruno Bettelheim va obrir la via amb la proposta de la Psicoanàlisi dels contes de fades. Spike Jonze, inspirant-se en el conte original de Maurice Sendak, presenta un film de narrativa directa i amb l’ús d’elements claus: l’aparició inicial de la mare expulsiva, la figura del llop (disfressa), la nit i el bosc com a escenari, el viatge de trànsit amb vaixell, els monstres amenaçadors com a antagonistes i representants pulsionals. És l’animació del món d’aquests monstres el que li confereix una peculiaritat destacable i l’emparenta amb altres produccions d’èxit entre el públic infantil d’ahir i d’avui: la cançó Puff, el drac màgic i la pel·lícula Toy Story entre moltes altres.
Recolzant-nos en la pel·lícula reflexionarem sobre la importància de la creació d’espais d’elaboració per als conflictes en els nens (i adults) i l’ús de la capacitat de jugar dels analistes i d’altres professionals. Espai utòpics, transicionals i de ficció que obren la possibilitat d’entendre l’altra dimensió, inconscient, del discurs quotidià.





 
Si no heu pogut visionar el film abans del dia de la sessió poseu-vos en contacte prèviament amb secretaria.
Assistència lliure i gratuïta. Aforament limitat. Es prega confirmació.
Lloc: General Mitre 203 bis, 1er 1a  08023 Barcelona
Tel. 93.417.96.96     centreipsi@comb.cat 
Horari de secretaria: 10:00 a 14:00 i 15:00 a 19:00 hores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els vostres comentaris i suggeriments ens interessen.